Saako toisten vauvauutisista ahdistua?

En varmasti ole ainoa, jolla on ollut viime aikoina sellainen fiilis, että kaikki on raskaana.

Suuri osa seuraamistani vaikuttajista tuntui jo valmiiksi odottavan kesävauvaa, mutta nyt korona-aikana raskausuutisia on tullut ovista ja ikkunoista. Äitienpäivänä oli useita ilmoituksia ja ilmoitukset ovat jatkuneet myös vielä tällä viikolla. Tuntuu siltä, että osa tyypeistä on oikein odottanut äitienpäivän olevan ohi, jotta oma uutinen ei jää muiden uutisten jalkoihin. Välttelin somea äitienpäivänä ja luulin ”pahimman” olleen jo ohi, mutta lo and behold, viimeisimmät uutiset tulivat tuossa muutama tunti sitten.

Toki vauvauutiset ovat aina ihania ja varmasti suurimmalle osalle niitä elämän suurimpia uutisia ja on luonnollista, että sille omalle erityiselle uutiselle halutaan myös tilaa. Se ei kuitenkaan poista sitä, etteikö näistä julkistuksista olisi heräillyt itselle hieman pettyneitä ja ahdistuneita fiiliksiä ja etteikö jokainen ultrakuva tai söpö 1+1=3 -uutinen aiheuttaisi pientä pistoa sydämessä.

On vaikea olla tuntematta syyllisyyttä siitä, että tuntee jollain tapaa ikäviä fiiliksiä toisten ilouutisista. En tiedä onko se kateutta, katkeruutta vai mitä se on, mutta se tunne tuntuu rumalta. Olen kuitenkin yrittänyt antaa itselleni anteeksi nämä fiilikset, koska lähtökohtaisesti kaikkien tunteiden tunteminen on sallittua. On eri asia missä yhteydessä ja kenelle tunteitaan päättää ilmaista, mutta omassa sydämessään saa tuntea mitä haluaa. Toki yritän myös tietoisesti ajatella positiivisesti ikävien fiilisten iskiessä, koska en missään nimessä halua velloa omissa epäreiluuden tunteessa, koska se ei hyödytä minua millään tavalla.

Täytyy myös aina pitää mielessä se, että koskaan ei voi tietää millaisen taipaleen kukakin nainen tai pariskunta on käynyt läpi päästäkseen siihen pisteeseen, että on ilouutisia kerrottavana. Keskenmenoista tai vaikeuksista liittyen raskautumiseen ei juuri koskaan puhuta ennen kuin pulla on uunissa ja niin pitkällä, että komplikaatioiden todennäköisyys on hyvin pieni. Hyvin moni ei puhu niistä asioista edes silloin. Siksi positiivisten uutisten tulvassa onkin helppo ahdistua siitä, että kaikki muut raskautuu puolivahingossa samalla kun itse jännittää sitä, että onnistuuko koskaan.

Nostan hattua kaikille niille naisille, jotka puhuvat menetyksestään sen sattuessa eivätkä jää odottamaan onnistunutta raskautta, jotta uskaltavat kertoa asiasta. Se vaatii uskomattoman paljon rohkeutta ja olenkin hieman pettynyt itseeni, etten ole pystynyt samaan. Tuntuu pahalta joutua myöntämään epäonnistuneensa (koska siltä se tuntuu) ja samalla todeta, että ei ole onnistunut vieläkään. Eihän kukaan halua myöntää tappiota jos suuntaa parempaan ei ole tiedossa vaan ainut asia mikä on jäljellä, on epävarmuus.

Pelkuruudestani huolimatta olen kuitenkin tullut siihen päätökseen, että jos joskus onnellisesti alan odottamaan ja pääsen ensimmäisen kolmanneksen yli, aion raskaudesta kertoessani tehdä sen jollain tapaa selväksi, että tie ei ole ollut helpoin. Vaikka en pystynytkään kertomaan menetyksestä siinä hetkessä (enkä vieläkään), haluan kuitenkin antaa jotain vertaistukea ja toivoa heille, jotka mahdollisesti joutuvat kokemaan saman.

Yritetään muistaa, että kaikki tunteet on sallittuja. Jos muut onnistuvat ja itseltä raskaaksi tuleminen ei vain tunnu luonnistuvan, on kateuden ja epäreiluuden fiilikset täysin ok ja erittäin inhimillisiä. Vaarallista on ainoastaan se, jos siihen paskaan jää vellomaan.

2 Replies to “Saako toisten vauvauutisista ahdistua?”

 1. Teille paljon tsemppiä odotuksen odottamiseen. Se on pitkä aika odottaa mutta palkitaan niin ihanalla palkinnolla sitten viimein😊💖

  Kaikki tunteet meille on annettu ja ne on kyllä hyvinkin sallittuja. Se mitä niillä tekee on se ratkaisevin. Ehkä ei kannata tuoda julki muulle kun omalle puolisolle tai hyvälle ystävälle se kateus jne. Tai saahan sen sanoa että harmittaa mutta miten sen sanoo on ehkä se tärkein.

  Tein tänään positiivisuus kampanjan ja haluan haastaa sinutkin mukaan. 😊 laitan linkin tähän niin tiedät mistä on kyse.

  https://lastenjahellanvalissablogi.blogspot.com/2020/05/miksi-kylvamme-negatiivisuutta-haastan.html?m=1

  1. mamimissio says: Vastaa

   Hei ja kiitos paljon kommentistasi!

   Tuo on ihan täysin totta, että tärkeintä on nimenomaan se mitä niillä tunteillaan tekee. Ei ole tietenkään korrektia tuoda esiin omaa turhautumustaan tai suruaan toisten ilouutisten yhteydessä, mutta on tosi tärkeää jos näistä tunteista voi vaikka kertoa omalle puolisolleen. Kiitos haasteesta, tutustunkin siihen heti 🙂

Vastaa